Μεγάλη Εβδομάδα

Σάββατο του Λαζάρου

Savvato LazarouΌταν ο Λάζαρος χτυπήθηκε από βαριά ασθένεια, οι αδελφές του - πιστές διακόνισσες του Κυρίου - έσπευσαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Ιησού που τις μέρες εκείνες διέτριβε στη Περαία. Όταν ο Σωτήρας έφθασε στην Ιουδαία, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός. Προσήλθε έτσι στον τάφο του και δακρυσμένος πρόσταξε να ανοίξουν το μνημείο.Τότε με υψωμένους τους οφθαλμούς προς τον Θεό και Πατέρα του φώναξε: «Λάζαρε, δεύρο έξω». Αμέσως ο από τετραημέρου σαβανωμένος νεκρός εξήλθε από το μνήμα. Το λαμπρό αυτό θαύμα θυμόμαστε και εορτάζουμε τη σημερινή ημέρα.

Κυριακή των Βαΐων

Kyriakh VaionΚατά την Κυριακή ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία προς τα Ιεροσόλυμα ζήτησε να του φέρουν έναν όνο και καθισμένος πάνω σ' αυτόν εισήλθε στην πόλη. Το πλήθος, όταν πληροφορήθηκε τον ερχομό Του, στόλισε τις οδούς με κλαδιά από δέντρα και ετοίμασε ένδοξο και λαμπρό πανηγύρι. Συνάμα όλοι οι πιστοί κρατώντας κλαδιά φοινίκων -που συμβόλιζαν τη νίκη του Χριστού κατά του διαβόλου- εξήλθαν από την πόλη για να τον προϋπαντήσουν φωνάζοντας: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ». Της λαμπρής αυτής ημέρας την ανάμνηση εορτάζουμε σήμερα.

Μεγάλη Δευτέρα

M DefteraΑπό την ημέρα αυτή ξεκινούν τα Άγια Πάθη του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Ως τύπος του λαμβάνεται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλλος, τα πάθη του οποίου προεικόνισαν τα πάθη και τη δόξα του Κυρίου. Συγκεκριμένα, ο Ιωσήφ, ενδέκατος γιος του Ιακώβ, ρίχθηκε από τα αδέλφια του σε λάκκο και στη συνέχεια πωλήθηκε σε αλλόφυλους, οι οποίοι τον οδήγησαν στην Αίγυπτο. Εκεί συκοφαντήθηκε και ρίχθηκε στη φυλακή, αλλά στο τέλος ελευθερώθηκε ενδόξως και έγινε σιτοδότης του λαού της Αιγύπτου.

Μεγάλη Τρίτη

M TritiΣήμερα τελούμε την ανάμνηση της παραβολής των δέκα παρθένων με την οποία ο Κύριος δίδαξε και αφύπνισε το ποίμνιο του, ενώ ήδη διένυε το δρόμο του πάθους. Η παραβολή αυτή μας προτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, να φροντίζουμε για την ελεημοσύνη, τη διάδοση της αλήθειας και της πίστης ώστε να μη βρούμε κλειστή τη θύρα του ουράνιου νυμφώνα, γεγονός που συνέβη στις μωρές παρθένες.

 Μεγάλη Τετάρτη

M TetartiΛίγο καιρό πριν από το Άγιο Πάθος, μία γυναίκα αμαρτωλή άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και τα σκούπισε με τα μαλλιά της, μετανοώντας και ζητώντας συγχώρεση. Όταν ο φιλάργυρος μαθητής του Χριστού, ο Ιούδας, είδε αυτή την πράξη σκανδαλίστηκε για την απώλεια του πανάκριβου μύρου και αντέδρασε. Ο Ιησούς τότε τον επέπληξε και εκείνος αγανακτισμένος κατέφυγε στη συγκέντρωση των αρχιερέων -στην αυλή του Καϊάφα- και συμφώνησε μαζί τους την προδοσία του Διδασκάλου για τριάντα αργύρια. Αυτών των πράξεων την ανάμνηση τελεί σήμερα η Εκκλησία μας.
Κατά την εσπέρα αυτής της ημέρας, που τότε καλούνταν ημέρα προ των αζύμων -παραμονή του νομικού πάσχα- ο Ιησούς δείπνησε με τους μαθητές Του. Ένιψε τα πόδια τους με υποδειγματική ταπείνωση, ευλόγησε τον άρτο και τον οίνο και παρέδωσε το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Στη συνέχεια τους προετοίμασε για την προδοσία και αφού έπεσε στα γόνατα προσευχήθηκε στον Πατέρα Του στο όρος των Ελαίων. Λίγη ώρα μετά κατέφθασε ο Ιούδας για να Τον καταδώσει με τον πιο ποταπό τρόπο: τον ασπασμό. Ο Κύριος αμέσως μετά συνελήφθη και οδηγήθηκε -εν μέσω πληθώρας ραπισμάτων και εμπαιγμών-στους αρχιερείς που, με ομόγνωμο το λαό, αποφάσισαν την καταδίκη του.

Μεγάλη Πέμπτη

M PemptiΜε την ανατολή αυτής της ημέρας ο Ιησούς στάλθηκε στον Πόντιο Πιλάτο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο δρόμο του φρικτού αλλά και σωτήριου πάθους. Στεφανωθείς αγκάθινο στεφάνι και βαστάζων το Σταυρό Του, ανήλθε προς το Γολγοθά, τον τόπο της σταύρωσης Του. Εκεί σταυρώθηκε, μεταξύ δύο ληστών, βλασφημήθηκε από το πλήθος και ποτίστηκε με ξύδι και χολή. Μετά τα φρικτά αυτά βασανιστήρια, αναφώνησε: «Τετέλεσται», (εκπνέει ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτία του κόσμου) και άφησε την τελευταία του πνοή. Στη συνέχεια το άχραντο σώμα μεταφέρθηκε σε μνημείο, του οποίου το στόμιο καλύφθηκε με πέτρα.

Μεγάλη Παρασκευή

M ParaskeviΤην ημέρα αυτή συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στην αυλή του Πιλάτου και τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις τουλάχιστον ημέρες. Φοβούνταν μήπως κλαπεί το σώμα του Κυρίου και στη συνέχεια οι μαθητές Του διακηρύξουν ότι πραγματοποιήθηκε η ανάσταση. Ο Πιλάτος, που διακατεχόταν από τις ίδιες ανησυχίες, τους έδωσε την άδεια και έτσι σφράγισαν τον τάφο.Έβαλαν μάλιστα και στρατιώτες για να τον περιφρουρούν.

Μεγάλο Σάββατο

M SavvatoΟι γυναίκες που είχαν παρευρεθεί στον ενταφιασμό του Κυρίου ετοίμασαν αρώματα και μύρα για να προσέλθουν στο μνήμα και να αλείψουν το σώμα Του. Πράγματι φθάνουν στο μνημείο και, ενώ διαλογίζονται πόσο δύσκολο είναι να κυλήσουν την πέτρα, βρίσκονται μπροστά στο μέγα θαύμα: Γίνεται φοβερός σεισμός και άγγελος λευκοντυμένος ανοίγει το μνήμα και τρέπει τους φρουρούς σε φυγή. Οι γυναίκες τότε -και στη συνέχεια ο Πέτρος και ο Ιωάννης- εισέρχονται στο μνήμα, όπου δε βρίσκουν όμως το σώμα του Ιησού. Είχε πραγματοποιηθεί η έγερση του Σωτήρα, την οποία και γιορτάζουμε σήμερα.

Κυριακή του Πάσχα
PASXA

Publish modules to the "offcanvs" position.